Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

«Ημερίδες Μελέτης» από την Ευρωομάδα της Αριστεράς για το χρέος και την Ευρώπη.


 
Ένα καλό που έχουμε μαζί με τα δεινά είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει γίνει παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Ξεκίνησαν σήμερα στην Αθήνα οι Ημερίδες Μελέτης μια πρωτοβουλία της η Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL με διπλό νόημα. Ένα φόρουμ διαλόγου πολύ σημαντικό για τα θέματα που αφορούν όλη την Ευρώπη, μια Ευρώπη που οπισθοδρομεί. Ταυτόχρονα, μια εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας η η πρόεδρος της ευρωομάδας GUE/NGL, Γκάμπι Τσίμερ ανέφερε «Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να ακούσουμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και να δούμε αν τελικά οι πλειοψηφίες θα καταλήξουν σε μια δίκαιη λύση. Το θέμα είναι να βρεθεί μια λύση που θα σέβεται την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού,  γιατί δεν είναι δυνατόν με την ανοχή της ΕΕ, μια χώρα να κυβερνάται από μια τρόικα. Αν δεν υπάρξει δίκαιη και αλληλέγγυα λύση τότε το μέλλον της Ευρώπης θα είναι προβληματικό και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της λιτότητας θα θάβονται οι ευρωπαϊκές αξίες».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης  αναφερόμενος στη μνημονιακή πολιτική είπε πως «η Ελλάδα από πειραματόζωο μπορεί ν’ αποδειχτεί νέο μοντέλο ανάπτυξης.  Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι γύρω από τον αγώνα που γίνεται, για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μπορεί να οργανωθεί και να επιτευχθεί μια ρωγμή σε αυτό το τείχος. Σε αυτή το μονοκαλλιέργεια, επί πολλά χρόνια, μιας άγρια μονομερούς λιτότητας που πήρε τις διαστάσεις μια θρησκευτικά μονομερούς προσέγγισης», και τόνισε ότι η αριστερή ομάδα της Ευρώπης εκφράζει την αλληλεγγύη της ώστε το νεογέννητο αριστερό πείραμα να μπορέσει να επιβιώσει.
Οι προβληματισμοί μεγάλοι και τα ερωτήματα καυτά που τέθηκαν στο τραπέζι από τους ευρωβουλευτές μας όπως:
Υπάρχει θέληση να βγείτε από την κρίση?
Σε πιο βαθμό θα δεχτείτε προτάσεις ιδιωτικοποιήσεων?
Ποιος είναι αυτός ο οποίος ευνοείται απ’ αυτή την κατάσταση?
Πιο ρόλο βλέπετε στις ιδιωτικοποιήσεις?
Ποια τα χρονικά όρια της αποπληρωμής αυτού του χρέους, 50 χρόνια? 100 χρόνια?
Ποια είναι τα όρια στα οποία θα σταματήσει η κυβέρνηση?
Εμείς βέβαια ξέρουμε ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να αποπληρώσουμε το χρέος τόσο περισσότερο αυτό αυξάνεται.
Η Mariana Mortaga , οικονομολόγος από την Πορτογαλία τόνισε «εμείς στην χώρα μας έχουμε θέσει την ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Θεωρούμε δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά σε μια αναγκαστική έξοδο. Τι θα πρέπει να γίνει για να είσαστε έτοιμοι για μια αναγκαστική έξοδο από το ευρώ? Τι μέτρα έχουν ληφθεί πέρα του πλαισίου των διαπραγματεύσεων και τι καρπούς έχουν αποφέρει? Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας ΝΑΙ η ΟΧΙ ?»
 Γεγονός είναι ότι η κρίση και τα μέτρα λιτότητας κυριαρχούν σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα 122.000.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση , το ¼ δηλαδή του πληθυσμού ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην Κύπρο η κατάσταση είναι αδιέξοδη. Για πρώτη φορά η εκροή οικονομικών μεταναστών ξεπερνά αυτήν την εισροής μεταναστών και οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι φυσικά το κεφάλαιο. Τα κράτη για να αποκτήσουν την εθνική κυριαρχία τους που απώλεσαν θα πρέπει να αποπληρώσουν το 75% του χρέους. Αυτό που δεν τολμούν να πουν είναι ότι η λιτότητα των μνημονίων δεν είναι κάτι το προσωρινό. Θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά όχι από την δανειακή σύμβαση. Το δημόσιο χρέος μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την διαγραφή, τόνισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης GUE/NGL ΑΚΕΛ Κύπρος.

«Η Ελλάδα είναι η πρόβα τζενεράλε που η Ευρώπη ετοιμάζει για την Ελλάδα με αιχμή τις χώρες του νότου. Σήμερα παζαρεύουμε για την ελάχιστη αξιοπρεπή διαβίωση, προσφέρουμε δυσανάλογα μ’ αυτά που απολαμβάνουμε, είμαστε υπόδουλοι και άβουλοι για την ίδια μας τη ζωή » είπε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα.
« Η Ελλάδα υφίσταται ένα φρικτό πρόγραμμα ονόματι μνημόνιο από το 2010-2015 και τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού ήταν εξίσου φρικτά, η κοινωνία πνίγηκε και οι νέοι δεν έχουν μέλλον. Η αλήθεια είναι πως ήταν πρόγραμμα υποδούλωσης της κοινωνίας»  ανέφερε μεταξύ άλλων  η πρόεδρος της Βουλής ζωή Κωνσταντοπούλου.
 Από την πλευρά του ο Eric Toussaint, CADTM  και εκπρόσωπος της επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου επί του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους τόνισε «είναι τεράστιο το χρέος που απαιτείται να πληρώσει η χώρα, είναι ένα όπλο κοινωνικής καταστροφής. Από το 2013 υπάρχει μια διάταξη η οποία υποχρεώνει τις χώρες που είναι σε μνημόνιο να επανεξετάσουν το χρέος. Εάν ένα χρέος φέρεται ως απεχθές τότε δεν υπάρχει καμία υποχρέωση αποπληρωμής του. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Δεν εξοφλείτε αυτό το χρέος!!!!!»
Εν κατακλείδι, πυκνώνουν οι φωνές που λένε ότι αυτό το χρέος είναι παράνομο, και ληστρικό. Τρείς επιλογές υπάρχουν: Ανάπτυξη, Πληθωρισμός, Διαγραφή. Ανάπτυξη και πληθωρισμός δεν μπορούνε να αντιμετωπίσουνε το πρόβλημα Δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα, επίσης δεν υπάρχει η επιλογή του πληθωρισμού γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε τράπεζα, οπότε πάμε σε διαγραφή.
Με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, 33 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, μελών της ελληνικής κυβέρνησης (ανάμεσά τους ο Γ. Δραγασάκης), μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγων και αναλυτών, διεξάγονται στην Αθήνα οι «Ημερίδες Μελέτης» της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL συνεχίζονται και αύριο με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, 33 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, μελών της ελληνικής κυβέρνησης μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οικονομολόγων και αναλυτών.